dijous, 30 d’agost del 2007

Article TPV

CLUB GIMNÀS LLENAS PIONER EN LA PREPARACIÓ DE JOVES ESPORTISTES AMB LA NOVA ESPECIALITAT COMPETITIVA DE "TÈCNIQUES DE PROGRESSIÓ VERTICAL"


Al mes de maig es va celebrar el 1r Trofeu “Vila de Malgrat” en Tècniques de Progressió Vertical, modalitat competitiva molt recent on s’utilitzen les tècniques de l’espeleologia però aplicades a un rocodrom. Aquest esport es composa de tres especialitats; una de velocitat, una de resistència i un circuit. A la prova de velocitat l’esportista ha de pujar 15 o 20 metres, segons la categoria, de corda semiestàtica de 10 mm amb bloquejadors de pit i mà que permeten progressar per la corda com una oruga. Amb un sistema de politges es munta un “sense fi” que permet fer passar la corda de manera que l’esportista pugi els 15 o 20 metres de corda sense moure’s quasi d’alçada. La prova de resistència es realitza també amb aquest muntatge d’un sense fi però en aquesta ocasió la distància de corda recorreguda és de 60 metres pels infantils i veterans B i de 120 metres pels juvenils, majors i veterans A. La categoria infantil engloba els esportistes entre 10 i 13 anys, la juvenil dels 14 als 17 anys, els majors dels 18 als 34 anys, els veterans A dels 35 als 44 i finalment els veterans B dels 45 anys cap amunt. La prova més complexa és la del circuit on l’esportista ha de progressar per una corda ancorada a la paret per un gran numero de punts de manera que hi ha trams pels que s’ha de pujar, altres pels que s’ha de baixar i altres pels que s’ha de progressar horitzontalment. El recorregut i dificultat del circuit també depèn de la categoria però en tot cas no pot superar els vuitanta metres lineals de corda, ni d’una alçada de 20 metres. Cada prova val 10 punts. Mentre que les dues primeres proves només puntua el temps, de manera que el guanyador és el que tarda menys en pujar la corda, en la prova del circuit es té en compte no només el temps sinó també la tècnica en la utilització dels aparells que és la part més important amb 8 punts per només 2 punts el temps. Els punts que s’atribueixen al temps realitzat a la prova es donen de la següent manera: l’esportista que ha utilitzat el menor temps se li adjudiquen deu punts en les proves del sense fi o dos punts en la del circuit mentre que l’últim esportista té zero punts sempre i quan no excedeixi un 150 % del millor temps ja que de ser així queda fora de temps. A partir d’aquí es fa un barem de punts en funció del temps per la resta dels participants. Existeix una llarga llista de faltes possibles amb la prova de circuit que es divideixen en molt greus, greus i lleus que resten 0.8, 0.2 y 0.1 punts respectivament d’aquests 8 punts.
A Malgrat van participar un total de 21 esportistes, dels quals una tercera part estan entrenant al Club Gimnàs Llenas de Sabadell que és la única instal·lació fins ara permanent per practicar aquest esport en tot Catalunya. Els esportistes majors i veterans provenen de la Unió Excursionista de Sabadell on porten practicant l’espeleologia des de fa molts anys, de manera que aquest novedós esport els permet poder practicar el seu hobby durant la setmana sense necessitat d’haver-se de desplaçar a una cavitat. Però a la vegada fan d’entrenadors a joves esportistes d’entre dotze i quinze anys que mai han practicat l’espeleologia i que han trobat en aquest esport una manera d’iniciar-se fàcilment als esports d’aventura amb l’al·licient que proporciona la competició. A Malgrat es van estrenar amb la competició quatre infantils: Bernat Sust, Pau Farriol, Marc Silvestre i Mario Agudo, però ja són vuit els nens que estan entrenant actualment amb aquest esport al Club Gimnàs Llenas. A la prova de velocitat Mario va aconseguir la medalla d’or amb 10 punts, el Pau la medalla de plata amb 8,0 punts i el Bernat la medalla de bronze amb 6,5 punts. A la prova de resistència el Mario va conquistar novament la medalla d’or amb 10 punts, seguit del Pau que amb 8,0 punts es va penjar la medalla de plata i la de bronze va ser pel Marc amb 6,5 punts. A la prova de circuit l’or va ser pel Marc amb 10 punts, seguit del Pau i Bernat que empatats a 8,0 punts van emportar-se una medalla de plata cada un. A la categoria de majors femenina la Susanna Salazar va aconseguir la medalla d’or amb les tres especialitats mentre que a la categoria de veterans A masculí, el Jordi Farriol va emportar-se l’or a la prova de resistència, la plata al circuit i el bronze a velocitat i el Manel Llenas l’or al circuit.